Sabies que 1 de cada 10 infants presenta un neurodesenvolupament atípic? Tens dubtes sobre com evoluciona el teu infant? Et convidem a conèixer com funciona l’atenció primerenca i per què és tan important l’estimulació durant la primera infància. Els primers anys de vida són essencials. És quan es construeixen les bases del desenvolupament emocional, social, físic i cognitiu. I és també quan el cervell és més plàstic, més preparat per aprendre i adaptar-se a la seva relació amb l’entorn.
Per això, el 16 de juny, Dia Mundial de l’Atenció primerenca, posem el focus en la importància de detectar a temps qualsevol dificultat en el desenvolupament dels infants. I sobretot, en la necessitat d’acompanyar cada criatura i cada família des del respecte i la confiança.
Què és l’atenció primerenca?
És el conjunt d’intervencions que s’adrecen a infants de 0 a 6 anys, a les seves famílies i a l’entorn, quan hi ha dificultats en el desenvolupament o risc que n’apareguin.
Aquestes intervencions poden començar des de l’embaràs i abracen l’àmbit familiar, sanitari, educatiu i social. L’objectiu és oferir una resposta coordinada, individualitzada i integral, que afavoreixi el desenvolupament global de l’infant.
Aquestes intervencions tenen un enfocament interdisciplinari i es duen a terme de forma coordinada entre l’àmbit familiar, sanitari, educatiu i social.
Per què és tan important actuar aviat?
Els primers anys de vida són fonamentals per al desenvolupament neurobiològic, cognitiu, emocional i social dels infants. El cervell dels nens i nenes petits és especialment plàstic i receptiu als estímuls i també, a les experiències que rep, fet que facilita la incorporació d’aprenentatges i habilitats bàsiques per a la vida. Una intervenció primerenca pot:
- Reduir els efectes d’una dificultat o trastorn sobre el desenvolupament global de l’infant.
- Optimitzar el curs del desenvolupament i potenciar les capacitats individuals.
- Introduir mecanismes de compensació i eliminar barreres que puguin dificultar la seva autonomia i inclusió.
- Millorar la qualitat de vida del nen o nena i de la seva família.
Signes d’alerta: Quan cal buscar atenció?
Consultar amb professionals no vol dir posar una etiqueta. Vol dir acompanyar millor al desenvolupament d’infants que presenten alguna dificultat o condició en el desenvolupament (motriu, cognitiu, sensorial, emocional, etc.) com als que es troben en situació de risc per factors biològics, socials o ambientals. És important consultar amb professionals si observeu que el vostre fill o filla els següents signes d’alerta:
- No assoleix les fites del desenvolupament esperades per a la seva edat.
- Té dificultats en la comunicació, la relació o el joc.
- Presenta problemes de moviment, coordinació o comportament.
- Ha estat exposat a situacions de risc durant l’embaràs, el part o els primers mesos de vida.
El paper de la família
Els pares i mares sou els principals referents i cuidadors dels vostres fills i filles. La vostra implicació és clau per a l’èxit de qualsevol intervenció. L’atenció precoç no només atén l’infant, sinó que també ofereix suport, orientació i acompanyament a les famílies, ajudant-vos a comprendre millor les necessitats dels vostres fills i filles i a trobar estratègies per afavorir-ne el desenvolupament i el benestar.
Beneficis de rebre atenció al desenvolupament
- Afavoreix un desenvolupament més harmònic i integral (motriu, intel·lectual, afectiu i social).
- Prevé l’aparició o l’agreujament de dificultats futures.
- Facilita la inclusió educativa i social.
- Millora l’autoestima i l’autonomia de l’infant.
- Dona eines a la família per afrontar els reptes quotidians i reforça el vincle afectiu.
On adreçar-se i consultar dubtes?
A Catalunya, els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) ofereixen serveis universals i gratuïts per a infants de 0 a 6 anys amb trastorns o risc de trastorns en el desenvolupament. Podeu consultar amb el vostre pediatre, l’escola bressol o directament amb el CDIAP més proper per rebre orientació i, si cal, iniciar un procés d’avaluació i intervenció.
Què fan els CDIAP?
- Avaluació i diagnòstic global de la problemàtica de l’infant.
- Atenció terapèutica a l’infant individualitzada.
- Orientació i assessorament a la família.
- Suport a les escoles d’educació infantil.
- Seguiment de l’evolució de l’infant, i derivació, si escau, a altres recursos com CSMIJ.
Si necessiteu acompanyament terapèutic en tot aquest procés, tant pels adults com pels infants, també podeu contactar amb l’Espai Terapèutic.
La detecció i intervenció precoç són una inversió de futur per als infants i per a tota la societat. Si teniu dubtes sobre el desenvolupament del vostre fill o filla, no dubteu a demanar ajuda: actuar a temps marca la diferència.
ESCOLTEM, ACOMPANYEM i DONEM SUPORT ONLINE
Benestarum és el servei de salut global que pots oferir a les persones treballadores de la teva empresa, per millorar el seu benestar.